Direkt verksamhet med barn

Vill du driva läxhjälp för barn där du bor eller varför inte vara ledare för Barnrättsklubben? Här hittar du all information du behöver!

Inom Rädda Barnens Ungdomsförbund finns många verksamheter du kan engagera dig inom om du vill jobba direkt med barn. Här har vi samlat de verksamheter vi driver just nu, så du kan vara med i det som passar dig och/eller din lokalgrupp. Aktiviteterna går att driva på egen hand, men det kan också vara en del av lokalgruppens arbete. Kontakta kansliet om du vill starta upp någon av verksamheterna där du bor eller om du har några frågor!

Barnrättsklubben

Barnrättsklubben är ett utbildningsmaterial som riktar sig till barn i åldern kring 10-12 år. Det är frivilligt för barnen att delta, men arbetet sker med fördel i samarbete med en skola eller ett fritids. Barnrättsklubben består av sju träffar med olika teman och varje grupp leds av två klubbledare. Syftet är att sprida kunskaper om Barnkonventionen, normer och åldersmaktsordningen genom enklare övningar, aktiviteter och framför allt lek. Det handlar om att lära barn om sina egna rättigheter!

Som klubbledare är du självklart en mycket viktig person i arbetet med Barnrättsklubben. Du leder träffarna och blir därför någon att se upp till, men du är samtidigt med i er grupp precis som de andra barnen. I Barnrättsklubben är nämligen alla, både klubbledare och deltagare, med i aktiviteterna och alla får på ett demokratiskt sätt får vara med och bestämma. I materialet inleds varje träff med lite grundläggande information om ämnet, som kan vara bra för klubbledarna att läsa innan träffen.

Låter det intressant? Maila rbuf(a)rbuf.se så får du mer information eller läs här! Under 2016 kommer vi att satsa på att dra igång Barnrättsklubben i flera städer runt om i Sverige.

Läxhjälp

Vill du starta upp läxhjälp där du bor? Konceptet går helt enkelt ut på att du och din lokalgrupp hjälper barn med läxor efter skoltid. Ofta brukar det gå att arrangera på en skola, men det kan också vara i en annan lokal så att barn från flera skolor har möjlighet att komma. På många platser i Sverige driver Rädda Barnen läxhjälp, så om det finns där du bor kan ni säkert vara med där. Annars hjälper vi dig att starta en egen grupp! Kontakta kansliet om du undrar över något eller vill ha starthjälp.

Demokratisk barnpassning

I Rädda Barnens Ungdomsförbund anordnar vi ibland något som vi kallar demokratisk barnpassning vid större möten, konferenser och liknande där föräldrar tar med sina barn. Vi leker, busar, gör övningar och bestämmer tillsammans i gruppen vad vi ska göra! Det handlar bland annat om Barnkonventionen, demokratiska processer och politisk påverkan.

Vill du vara ledare på nästa barnpassning? Maila rbuf(a)rbuf.se om du har frågor eller är intresserad av att vara med!