Rätt person vann Nobels Fredspris

10 oktober, 2014

Som anonym bloggare för den brittiska nyhetssidan BBC Urdu så beskrev hon hur talibanerna förstörde skolor och stängde flickskolor i hennes hemområde Swatdalen i Pakistan. Bloggen skildrade livet både under talibanernas styre – där hennes skola ibland öppnades för att sedan stängas igen. Efter att den Afghanska regeringen fått kontroll över dalen så slutade Malala vara hemlig och berättade att hon ändrat sin drömjobb från läkare till politiker.

”Jag har en ny dröm… Jag måste bli politiker för att rädda det här landet. Det är så många kriser i vårt land. Jag vill bli av med dessa kriser” (Malala i dokumentären Class Dismissed)

Sen dess har hon gjort sig känd som barnrättskämpe och en internationell förebild för barn och ungdomar som vill förändra samhället. Men det har inte varit ett ofarligt engagemang.

För nästan exakt två år sedan, den 9 oktober 2012, så sköts Malala i huvudet när hon åkte buss hem från skolan. Läget var länge kritiskt, men mirakulöst nog klarade hon sig och kan fortsätta sin kamp.

Och nu har kan Malala lägga Nobels Fredspris till samlingen av utmärkelser, hedersbetygelser och utnämningar. Det är välförtjänt, och för oss på Rädda Barnens Ungdomsförbund så är det ett bevis på att barn och ungdomars politiska engagemang är livsviktigt, även om många av oss inte får rösta eller ställa upp i allmänna val.