Aktion för könsneutrala toaletter – TV, radio och tidningsklipp

5 mars, 2014

Toaletter har länge varit en omdebatterad fråga, inte minst förra året då en skola invigde en toalettskylt som beskrev sexuella trakasserier men sedan fick plockas bort. Barnrättsbloggen uppmärksammande tidigare i år det faktum att så få saker är byggda efter bvarn behov i samhället, med toaletter som exempel. Och i veckan var det alltså dags för en aktion för könsneutrala toaletter, som genomfördes i sex städer (Stockholm, Karlskrona, Uddevalla, Örebro, Eskilstuna och Umeå).

Toalett för alla

RBUF har tidigare drivit frågan om normkritisk skola, där många aspekter kommit upp och just könsneutrala toaletter är en del – och en bra symbol för vad det går ut på. De flesta toaletter i samhället, hemma hos folk och på till exempel kaféer är redan könsneutrala – kanske bara märkta med WC. Men på andra ställen är det ofta uppdelat.

För oss handlar aktionen om två saker. För det första så vänder vi oss mot en godtycklig och onödig uppdelning efter kön i samhället. Vanliga toaletter ser inte annorlunda ut beroende på kön, och att dela upp dom stärker idén om att kvinnor och män är helt olika. Denna idé används sedan för att förklara ett samhälle där kvinnor har mindre makt.

För det andra så handlar det om inkludering av transpersoner, som antingen inte känner sig hemma i i någon av de könsuppdelade alternativen, eller helt enkelt inte välkomnas. Den tidigare debatten har rört omklädningsrum, men samma problematik dyker även upp här.

Vad händer framöver i dessa frågor?

Rädda Barnens Ungdomsförbund kommer att fortsätta med normkritik, bland annat på vår temahelg i april. Även jämställdhet blir det mer av, och vi ska åka på Nordiskt Forum i juni – häng gärna med. Vi kommer också fortsätta med aktioner, filmvisning och annat kul i våra lokalgrupper – finns det ingen på din ort så hör gärna av dig så kan vi starta en tillsammans!

TV

SVT Västerbottennytt

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”1108″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”390″,”typeof”:”foaf:Image”,”width”:”420″}}]]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RadioTidningar

och en massa fler tidningar, eftersom att TT skickade ut ett telegram!
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”1118″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”657″,”typeof”:”foaf:Image”,”width”:”527″}}]]

Övrigt

Värdegrunden – Föreslår lektioner som kan genomföras kring temat, med diskussionsfrågor.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”1119″,”attributes”:{“alt”:””,”class”:”media-image”,”height”:”375″,”typeof”:”foaf:Image”,”width”:”500″}}]]