Årets vinnare av pris till minne av Eglantyne Jebb

18 december, 2020

Varje år delar vi ut pris till minne av Eglantyne Jebb, som grundade Save the Children. Priset går till barn och vuxna som vi särskilt märkt har gjort viktiga saker för barnrättskampen under året.

Kategori barn 2020: QUEEN JONSSON

Förbundsstyrelsens motivering:

Med mod visar Queen att barn är en viktig del i kampen för en mer rättvis värld utan diskriminering. Bland annat genom hennes ordförandeskap i POCAURA, men även genom hennes engagemang i grundandet av BLM Stockholm. Rädda Barnens Ungdomsförbund tycker att det gör Queen till en värdig mottagare av Eglantyne Jebb-priset 2020.

Konventionsstaten Sverige ska göra allt som går för att säkerställa att barn skyddas mot diskriminering, ändå utsätts barn i Sverige för rasism hela tiden. När makten inte tar sitt ansvar så måste folket göra det. Det är exakt vad Queen och alla andra barn i Black Lives Matter-rörelsen gör.

Vi vet att det är tufft att organisera sig och försöka förändra i en vuxenvärld, men Queen visar att det går. I somras arrangerades en BLM-demonstration och hon var en av tre som stod som arrangör.

Vi är djupt imponerade över hennes driv och vi står bakom henne och Black Lives Matter-rörelsens kamp. Därför vill vi tilldela Queen Jonsson detta pris till minne av Eglantyne Jebb.

Kategori vuxen 2020: BARNRÄTTSFOKUS

Förbundsstyrelsens motivering:

Barnrättsrörelsen tog tacksamt emot gruppen när den startades för åtta månader sedan. Den har skapat en gemenskap och ett sätt att engagera oss på tillsammans. Den har gett oss möjlighet att utbyta expertis på olika områden inom barnrätt och gör det möjligt för oss att bli bättre barnrättskämpar. Rädda Barnens Ungdomsförbund tycker att det gör Barnrättsfokus till en värdig mottagare av Eglantyne Jebb-priset 2020.

Barns rättigheter är eklektiska, de innehåller ett brett spektrum av sociala, ekonomiska och miljöfrågor. Barnrättsfokus såg framgångsrikt en möjlighet i det, att koppla ihop olika aktörer i ett forum och möjliggöra ett utbyte av expertis ibland oss, med initiativ som barnrättsluncher. Det är en plattform mellan generationer, Barnrättsfokus sammanför barn, ungdomar och vuxna allierade som försvarar barn som rättighetsbärare. Över fjortonhundra personer gick med under de första månaderna och forumet fortsätter att växa.

I den värld vi lever i krävs det att vi kämpar kollektivt och organiserar oss tillsammans, att solidariteten och rösterna samlas för att kunna se så många vinster som möjligt. Det är någonting som Barnrättsfokus möjliggör för oss på ett enklare sätt idag.