Barnens svar på ordningsmaktens rasistiska våld

4 februari, 2019

En uniform är inte ett frikort att slå barn. Trots det har vi under de senaste sett vuxna vita ordningsvakter utsätta svarta barn för våld. Här kan du läsa hur vi som barn ser på våldet.

Vi är livrädda för dessa män och deras våldsmonopol. Dessa ordningsvakter som med bara 80 timmars utbildning släpps ut på stan beväpnade med batong, handfängslen och tillgång till förhörsrum utan övervakningskameror, med en kåranda i ryggen som i stort sett garanterar att de aldrig kommer se konsekvenser för sina handlingar.

2019 fokuserar Rädda Barnens Ungdomsförbund på att bekämpa våld mot barn. Vi vet att barn är en heterogen grupp. Olika barn har olika stor risk för att utsättas för våld. Rasprofilering gör att svarta och bruna barn ständigt löper risk att drabbas av våld på ett helt annat sätt än vita människor gör. Rasism är ett strukturellt problem. Det är en maktordning som genomsyrar hela samhället. Maktordningen ligger till grund för en obalans där vita har mycket resurser och rasifierade har få. Samtidigt gör maktordningen mer än att skapa ekonomisk och social ojämlikhet, den påverkar också människors sätt att se på och förstå världen.

Barn är enkla byten. De ses som stökiga, bråkiga och framförallt maktlösa. Rättssystemet är inte anpassat för barn. Problemen som barn upplever i rättegångar där de ska vittna är sen länge kända men inte lösta. Nu vill vi prata om barn som utsätts för våld, dels för att de är svart och dels för att de är barn.

Fallet: Jeanine, den gravida familjen i tunnelbanan (2019)
I Rädda Barnens Ungdomsförbund menar vi att det är psykisk misshandel att tvinga barn att uppleva när deras föräldrar utsätts för våld. Den femåriga flicka som hörs gråta i videon är precis som syskonet i magen ett offer för ordningsvakternas våld. https://www.dn.se/sthlm/gravida-kvinnan-talar-ut-om-handelsen-i-tunnelbanan/

Fallet: 12-åringen i Kista galleria (2019)
När en tolvåring möter vad som även mot en vuxen kunnat vara övervåld vet vi att något gått djupt fel. https://www.svd.se/ordningsvakt-i-kista-galleria-tvingade-ner-12-aring

Fallet: 9-åringen i Malmö (2015)
Rädda Barnens Ungdomsförbund minns den ordningsvakt i Malmö som dunkade en nioårings huvud i ett stengolv. I klippet hör vi hur pojken är rädd och genom tårar ber. Vittnena beskriver det som en dödsbön, en bön man ber när slutet är nära. https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/e1kj7K/vakten-dunkade-huvudet-i-stengolvet

Vi möts av samma berättelse om och om igen. Ordningsmaktens rasistiska våld mot barn MÅSTE få ett slut. När ordningsvakter utsätter barn för våld MÅSTE det få riktiga konsekvenser. Vuxna människor som använder övervåld mot barn SKA inte få arbeta med barn.