Gör motstånd mot åldersdiskrimineringen

20 november, 2013

Det nya politiska paketet handlar precis som det senaste om åldersmaktsordningen, men vi går nu ännu ett steg längre och fokuserar på hur den kan motverkas. Lokalgrupper och medlemmar kan dela ut flygblad med serier – på barnrättstema – och spela upp gatuteater om åldersmaktsordningen.

Vi menar att genom att vi aktivt ifrågasätter vuxennormen i samhället, så kan maktordningen synliggöras och vi kan arbeta mot den. Serien och pjäserna handlar om olika sätt att bemöta, handskas med och motverka diskriminering och förtryck mot unga. En verktygslåda för alla barnrättskämpar där ute!

Aktion

Välj ut ett torg eller en annan bra plats där det passerar mycket folk. Vi vill nu ifrågasätta vuxennormen i samhället så att maktordningen synliggörs och vi kan arbeta mot den, vilket är syftet med den här aktionen. Aktionen går ut på att vi ska spela upp en kort teatersketch; antingen en som finns färdig i teatermanuset eller en som vi själva hittat på. Efter att vi spelat upp teatersketchen ska vi också dela ut ett serieblad för att ytterligare få de förbipasserande att tänka till kring åldersmaktsordningen och hur den kan motverkas. Tänk här på att serien främst är till för de som är unga i vuxenvärlden idag, men självklart kan även andra läsa serierna.

  1. Teatersketch: spelas upp på en offentlig plats för att väcka uppmärksamhet
  2. Serieblad: delas ut till förbipasserande och kan vara en bra grund för att börja diskutera. Kom ihåg att läsa igenom serien själva innan!

Manuset till teatersketcherna och seriebladet kommer att skickas till våra lokalgrupper, men vill ni ha mer eller kanske bara undrar över nogot är det bara att höra av sig till kansliet. Vi på kansliet kommer också gärna till er och hjälper till med aktionen om ni vill. Maila christian.tengblad[at]rbuf.se för mer information och tillgång till materielet!