Val 2024

Ansök ett nationellt förtroendeuppdrag vid RBUF!

Att ha ett nationellt förtroendeuppdrag betyder att du väljs av våra medlemmar att göra en viss uppgift. Vem som helst som är medlem hos oss kan väljas. Det betyder också att du inte behöver någon tidigare erfarenhet. Huvudsaken är att du är en driven person som vill skapa ett bättre samhälle för barn och unga.

De roller som går att söka är de som är listade nedan. 
  • Förbundsordförande
  • 1:a samt 2:a viceordförande
  • Förbundsstyrelseledamot
  • Verksamhetsrevisor
  • Valberedning
Generella krav:
  • Är mellan 0-25 år (medlem i RBUF)
  • är intresserad av barns och ungas rätt i samhället.
  • delar Rädda Barnens Ungdomsförbunds värderingar
  • är självständig och kan samarbeta med andra.

ANSÖK HÄR

Ansök senast: 20 juli 2024

Vad innebär det att sitta i styrelsen?
Förbundsstyrelsen består av ett udda antal med högst nio ledamöter varav en förbundsordförande och 1-2 vice förbundsordförande. I de fall då två vice ordförande utses ska en av dessa väljas till första vice förbundsordförande och en till andra vice förbundsordförande. Förbundsstyrelsens sammansättning ska spegla förbundets medlemmar på ett representativt sätt. Alla styrelsemedlemmars mandat varar fram till och med nästa ordinarie barnrättskongress.

Förbundsstyrelsens ansvar
När barnrättskongress eller extra barnrättskongress inte är samlat är förbundsstyrelsen förbundets högsta beslutande organ och ansvarar för förbundet. Förbundsstyrelsen ska inom ramen för stadgarna ansvara för förbundets verksamhet enligt strategi, politiskt tema och uppdragsbeskrivning fastställda av barnrättskongressen samt tillvarata medlemmarnas intressen.

Förbundsstyrelsen ska särskilt
● se till att förbundet följer lagar och regler
● förverkligabeslut fattade av barnrättskongressen
● planera, leda och fördela arbetet inom förbundet
● ansvara för och förvalta förbundets resurser
● förbereda barnrättskongressen
● utveckla organisationen och förbundets verksamhet
● utse representanter till Rädda Barnens riksstyrelse


Vad innebär det att vara verksamhetsrevisor
Verksamhetsrevisionen består av minst två, maximalt tre verksamhetsrevisorer valda av barnrättskongressen. Verksamhetsrevisorernas uppgift är att under mandatperioden granska förbundsstyrelsens arbete utifrån årsmötesbeslut och styrdokument. Verksamhetsrevisorerna har även rollen som ombudspersoner som medlemmarna kan vända sig till om de har synpunkter eller klagomål gällande förbundsstyrelsen. Verksamhetsrevisorerna ger årligen en skriftlig rapport till barnrättskongressen. Verksamhetsrevisorerna har närvaro- och yttranderätt vid förbundsstyrelsens sammanträden. Verksamhetsrevisorerna har rätt att granska medlemsföreningarnas verksamhet. Verksamhetsrevisorerna ska följa uppdragsbeskrivningen som barnrättskongressen antagit. I övrigt fastställer verksamhetsrevisorerna själva sina arbetsformer.

Vad innebär det att vara valberedningen
Valberedningen består av minst tre, maximalt fem valberedare valda av barnrättskongressen. En av dessa väljer barnrättskongressen till valberedningens ordförande. Valberedningens uppgift är att förbereda valen, ge förslag till förtroendevalda för förbundsstyrelsen, verksamhetsrevisorer och valberedningen, stödja samtliga kandidater, samt ge förslag på antalet förtroendevalda i respektive grupp. Valberedningen ska följa uppdragsbeskrivningen som barnrättskongressen antagit. I övrigt fastställer valberedningen själv sina arbetsformer. Valberedningens budget beslutas avbarnrättskongressen.