Tips på aktiviteter!

Här är är lite tips och förslag på saker du och/eller din lokalgrupp kan göra!

Läxläsning

Vill du starta upp läxhjälp där du bor? Konceptet går helt enkelt ut på att du och din lokalgrupp hjälper barn med läxor efter skoltid. Ofta brukar det gå att arrangera på en skola, men det kan också vara i en annan lokal så att barn från flera skolor har möjlighet att komma. På många platser i Sverige driver Rädda Barnen läxhjälp, så om det finns där du bor kan ni säkert vara med där. Annars hjälper vi dig att starta en egen grupp! Kontakta kansliet om du undrar över något eller vill ha starthjälp.

 

Filmserie

Vi har tagit fram en filmserie om barnrätt och andra frågor vi på RBUF tycker är viktiga. Filmerna är tänkta för medlemmar och lokalgrupper och ni kan välja att se en eller flera – det är helt upp till er själva! Ni kan se filmerna själva eller ordna en filmvisning för fler människor. Filmerna behandlar olika teman och till varje film finns också diskussionsfrågor så att ni kan diskutera filmen efter ni sett klart den. De kan ni ladda ner längst ner på sidan. Hör av er till rbuf(a)rbuf.se om ni vill ha filmerna skickade till er!

De filmer som finns är:

  • Tusen gånger starkare (normer/normkritik)
  • Sopor (barnrätt och åldersmaktsordningen)
  • Upp med händerna (asylfrågor/antirasism)
  • Vi är bäst (normer/normkritik)

Om ni har tips på fler filmer eller har några frågor får ni gärna kontakta kansliet!

 

Skriva insändare

Nästan alla tidningar har insändare där “den vanliga läsaren” kan skriva vad hen tycker i nästan vilken fråga som helst. Men insändare kan också vara ett viktigt politiskt redskap för att skapa opinion eller lyfta politiska frågor. Hände det något som gjorde dig upprörd när du var i skolan? Eller kallade någon dig “Lilla vännen” tidigare idag? Du kan välja att skriva om normkritk, antirasism, åldersmaktsordningen eller något annat du brinner för. Därefter är det bara att börja skriva! Tänk bara på att en insändare är kort, helst kostare än 1000 tecken.

När insändaren är det dags att skicka in den till en eller flera tidningar. Ett bra sätt att sprida en insändare är genom Insändarmaskinen (www.insandarmaskinen.se). Där kan du själv välja vilka tidningar ni vill publiceras i, så skickas automatiskt ett mail med din insändare till dessa. På så sätt kan en insändare bli publicerad av flera tidningar samtidigt, men det är självfallet inte någon garanti för att er insändare kommer att publiceras. Blir en insändare inte publicerad första gången du skriver kanske det går bättre nästa gång istället!

Längst ner kan ni hitta ett dokument med några tips på saker som kan vara bra att tänka på när ni skriver insändare:

 

Skriva Insändare

Skriva Insändare

Diskussionsfrågor till Tusen gånger starkare

Diskussionsfrågor till Tusen gånger starkare

Diskussionsfrågor till Sopor

Diskussionsfrågor till Sopor

Diskussionsfrågor till Upp med händerna

Diskussionsfrågor till Upp med händerna

Diskussionsfrågor till Vi är bäst

Diskussionsfrågor till Vi är bäst