Värva medlemmar

Dags att värva fler medlemmar? Kika här hur ni kan gå till väga!

Att värva nya medlemmar är inte alltid det lättaste. Det kanske kommer ta längre tid än ni tänkt att få nya aktiva medlemmar i lokalgruppen, men när ni lyckats är det helt klart värt det! Här är de olika stegen i värvningsprocessen:

1

Det första och allra viktigaste steget är att ha en tydlig verksamhet att värva till. Tänk igenom och svara på frågorna:

  • Vad gör ni i er lokalgrupp?
  • Var och när träffas ni?
  • Vad får de nya medlemmarna ut av att engagera sig i er lokalgrupp?
  • Vad får ni ut av att bli fler?

När ni besvarat de här frågorna har ni kommit en bra bit på väg i processen. Har ni ingen tydlig struktur för vad ni gör i gruppen och när ni ses är det dags att planera det nu. Ett bra tips brukar vara att fokusera på en fråga eller en typ av verksamhet. Om ni till exempel är intresserade av antirasism eller vill starta upp Barnrättsklubben där ni bor – fokusera då på det ett tag framöver! Det är alltid lättare att engagera människor när ni är tydliga med vad ni gör. Planera in några aktiviteter eller datum för möten, så att alla vet vad som händer och när. När det är tydligt kommer det bli enkelt att hitta fler nya medlemmar!

2

När ni är klara med det första steget är det dags att börja tänka på hur ni vill värva – alltså på vilket sätt. Några frågor nu kan fundera kring innan ni bestämmer det är:

  • Hur vill ni värva nya medlemmar?
  • Vad tycker ni är kul?
  • Vad vill ni värva till?
  • Var finns personerna ni vill hitta?

Det viktigaste när ni värvar är att göra det på ett sätt som ni i gruppen tycker är kul. Syns det att ni har roligt kommer andra också att bli intresserade av vad ni gör! Gillar ni att dela ut flyers/infoblad på stan så är det ett bra sätt att värva medlemmar, men tycker ni att det är tråkigt kanske ni ska göra på ett annat sätt. Det finns egentligen obegränsade möjligheter på hur ni kan värva, men några förslag är att besöka skolor, dela ut flyers på stan eller varför inte göra en aktion på en plats där många är. Ett tips är också att vara med på olika saker som händer där ni bor, till exempel mässor eller andra event. Sprid också info om om att ni finns och vad ni gör på sociala medier – att sprida er Facebookgrupp kan vara ett bra sätt. Passa även på att prata mer era vänner – ibland finns nya medlemmar närmare än ni tror!

För att underlätta värvningen där ni bor kan ni också ta hjälp av skolutbildningar. Det enda ni behöver göra är att ta kontakt med en skola, så fixar sig resten!

3

När ni kommit till det här steget är det dags att bestämma när ni vill värva. Egentligen spelar det inte så stor roll, men ett tips är att värva i början av hösten eller våren. Kontakta skolor, bestäm en aktion ni vill göra eller se om det finns någon mässa ni kan vara med på! Glöm inte heller bort att ni kan ta kontakt med medlemmar som redan finns där ni bor, men som inte är aktiva (kontakta kansliet så kan vi skicka en lista).

4

Nu har ni kommit fram till hur och ungefär när ni vill värva fler medlemmar till er lokalgrupp och det är dags att bestämma tid och plats för värvningen. Fördela olika ansvarsområden mellan er och bestäm vilka som ska göra vad. Ibland räcker det med att 2-3 är med på själva värvningen, men det beror förstås helt på vad ni gör. Tänk också på att ni kanske vill ha med er material att dela ut (mejla rbuf@rbuf.se om ni vill att vi skickar material), fika eller något annat. Bestäm vem som ansvarar för vad och peppa varandra ordentligt!

5

Äntligen är det dags för själva värvningen! Förbered er på vad ni ska säga och prata gärna ihop er i gruppen så ni vet vad ni ska svara på frågor. Tänk på att ni kan använda er av svaren på frågorna i fas 1, det brukar vara de frågorna ni kommer få svara på. Ett bra tips är också att sätta ihop ett litet kalendarium med viktiga datum, som ni kan dela ut på plats! Det behöver egentligen inte vara något avancerat, men brukar vara mycket uppskattat. Kom också ihåg att ta med listor där intresserade kan skriva upp sitt namn, mailadress och telefonnummer och/eller be alla intresserade att gå med i er Facebookgrupp!

6

När själva värvningen är klar är det dags att kalla alla intresserade till ett infomöte eller någon annan aktivitet (till exempel filmkväll). Skicka ett mejl till alla som skrev upp sig på er lista under värvningen och skriv också i er grupp på Facebook. Ju fler som kommer, desto roligare!

På själva infomötet är det viktigt att vara peppig och välkomnande mot de som kommit dit! Även om det är färre än ni tänkt är det viktigt att ni inte visar att ni är besvikna. Bjud på fika, berätta vilka ni är, vad ni ska göra framöver och gör gärna något kul tillsammans.

7

Bra jobbat – nu är ni förhoppningsvis fler än tidigare i er lokalgrupp! Det viktigaste nu är att hålla er till planen. Ha aktiviteter de datum ni sagt och peppa de nya att vara med på saker ni gör. Om det mot förmodan inte riktigt har gått så bra som ni tänkt er är det viktigt att inte tappa tålamodet. Värvning tar tid och viktigt att tänka på är att en ny medlem är mer än ingen ny medlem!

8

När terminen eller ett projekt börjar ta slut är det viktigt att fira ordentligt! Bjud in alla som varit med till kalas eller fika och gör något roligt tillsammans!