Vi är inte framtiden, vi är nu!

Om oss

Rädda Barnens Ungdomsförbund är ett förbund skapat av och för unga, som verkar för barns rättigheter och jämlikhet. Med ett queerfeministiskt och antirasistiskt perspektiv arbetar vi för att alla barn ska få makt över sina liv och sina rättigheter respekterade. Genom frivilligt engagemang och politisk påverkan kämpar vi för att barns röster ska bli hörda och tagna på allvar – både idag och för framtiden.

Ett ungdomsförbund som kämpar för barns rättigheter

Rädda Barnens Ungdomsförbund är ett förbund där alla upp till och med 25 år kan vara medlemmar. Vi är ett queerfeministiskt och antirasistiskt förbund av barn och unga för barn, med verksamhet som bygger på frivilligt engagemang. Vi är ett religiöst och partipolitiskt obundet förbund, som kämpar för att ge barn makt och för att Barnkonventionen, FN:s konvention om barnets rättigheter, ska efterlevas och respekteras.

Vi är ett politiskt förbund som anser att man måste se barn som en viktig del av samhället. Barn är kompetenta och unika individer som själva kan förändra sin situation, men det krävs förutsättningar i form av möjligheter och kunskap om sina egna rättigheter. Barn har förmågan, men det är de vuxnas ansvar att förutsättningarna finns. Vi kämpar för att barns tankar, åsikter och erfarenheter ska tas på allvar i alla lägen.

Frågor vi arbetar med

Skola

Alla barn i Sverige ska ha rätt till utbildning, oavsett bakgrund, och att regler för skolgång för EU-migranter behöver ändras. Skolan bör vara normkritisk, fri från läxor och avgifter, samt garantera elever inflytande och möjlighet att delta i demokratifrämjande aktiviteter. Vi förespråkar en statlig skola för att minska ojämlikhet och segregation samt vill avskaffa vinstdrivande friskolor som bidrar till sociala klyftor.

Kultur, Idrott & Fritid

Alla barn har rätt till en meningsfull fritid utan hinder som ekonomi, funktionsvariation eller normer. Därför vill vi se obligatorisk utbildning inom “child safeguarding” för ledare i fritidsaktiviteter och att kulturskolan görs avgiftsfri. Vårt mål är att alla barn, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna och ha lika möjligheter till trygghet och utveckling genom fritidsaktiviteter.

Hälsa & Sjukvård

Vi anser att alla barn har rätt till kostnadsfri vård och bästa möjliga hälsa. Vi vill att mensskydd, preventivmedel, glasögon, tandvård och könsbekräftande vård ska vara avgiftsfria för att skapa en jämlik och tillgänglig vård för alla barn. Genom att inrätta ett barnråd under Socialdepartementet kan vi säkerställa att barns röster hörs och påverkar vårdens utformning.

Demokrati

Vi vill se en maximalistisk demokrati där makten är jämlikt fördelad. Vi arbetar för att sänka rösträttsåldern, införa medborgarförslag utan åldersgräns, och motverka nazism och rasism på offentliga platser. Vi stöttar barns rätt att strejka som en metod för inflytande och kräver att barn får bättre utbildning om sina rättigheter, inklusive Barnkonventionen, för att öka deras delaktighet i samhället.

Barnfattigdom

Inget barn ska behöva leva i fattigdom, för att minska barnfattigdom erbjuder vi avgiftsfria fritidsaktiviteter och säkerställer att familjer i hemlöshet får bostäder utan krav. För att säkerställa barnens rättigheter kräver vi avgiftsfria id-handlingar och kollektivtrafik. Vi anser att varje barn har rätt till trygghet, hälsa och en bostad, och att politiska insatser är nyckeln för att skapa ett mer jämlikt samhälle.

Icke-Diskriminering

Sveriges diskrimineringslagstiftning måste stärkas för att skydda barn från all typ av diskriminering, inklusive ålder, socioekonomisk status och könsidentitet. Åldersdiskriminering är ett utbrett problem där unga inte tas på allvar. Arbetet mot islamofobi och rasprofilering måste intensifieras för att skydda barn från våld, hat och kränkningar, vilket även kräver forskning och utbildning för att skapa ett tryggare samhälle.

Rättsliga Frågor

Vi vill stärka barns rättigheter och kräver att barnets bästa alltid prioriteras i rättsprocesser, särskilt genom utbildning i barnkonventionen och barnanpassade metoder. Våld mot barn måste bekämpas genom strängare lagstiftning och förbättrat stöd, inklusive tillgång till Barnahus med tydliga kvalitetskrav. Vi ser också ett stort behov av att stödja barn i utsatta situationer, som vid föräldramissbruk eller gatuvåld, samt att stärka åtgärder mot dokumenterade sexuella övergrepp på barn.

Asylrätt & Barn på flykt

Vi anser att Sveriges och EU's nuvarande politik leder till att barn dör på Medelhavet. Vi kräver att Sverige och EU öppnar sina gränser och slutar deportera barn, och att barnets bästa alltid prioriteras i asylbeslut. Barn som söker asyl ska ses som individer och få rätt till skydd, utbildning och stöd utan rädsla för deportation. Vi förespråkar också att barn födda i Sverige ska erbjudas svenskt medborgarskap och att statslösa barn ska få rätt till svenskt medborgarskap för att säkerställa deras identitet och rättigheter.

Internationella Frågor

Vi anser att Sverige måste ta ansvar för de globala konsekvenserna av sin politik, särskilt genom att stoppa vapenexporten och minska sin militära involvering. Krig skadar inte bara individer utan även barn. Sverige har också ett ansvar att bekämpa människohandel och trafficking, särskilt barnsexhandel, genom ökad kunskap och bättre stöd för de utsatta. Vi kräver radikala åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna, såsom en snabb omställning till förnybara energikällor och en klimatneutral ekonomi senast 2030.

Barnkonventionen

Vi arbetar för att Barnkonventionen ska efterlevas och att alla länder, ratificerar och följer den. Trots att Barnkonventionen blev svensk lag 2020, anser vi att det fortfarande behövs anpassningar av befintliga lagar för att fullt ut spegla barnets rättigheter. Vi kräver att Sverige undertecknar Barnkonventionens tredje tilläggsprotokoll, vilket skulle ge barn möjlighet att klaga direkt till FN om deras rättigheter kränkts. Dessutom vill vi att FN inför ett fjärde tilläggsprotokoll som skyddar barns rätt till sexualitet, könsidentitet och könsuttryck.

RBUF:s historia

Rädda Barnens Ungdomsförbund har sina rötter i en lång diskussion om hur unga bäst kan organisera sig inom Rädda Barnen. Efter flera försök att integrera ungdomar bland vuxna i lokalföreningar insåg många unga behovet av en självständig organisation. På riksmötet 2002 beslutades att ett ungdomsförbund skulle skapas, och den 12-14 september 2003 grundades Rädda Barnens Ungdomsförbund. Förbundet arbetar för att varje barn, i Sverige och globalt, ska få växa upp fria och trygga, med Barnkonventionen som grund för all verksamhet. Engagerade unga driver förbundets arbete för att förbättra barns villkor och rättigheter.

Bakgrund till bildandet

Frågan om hur unga medlemmar inom Rädda Barnen på bästa sätt skulle kunna organiseras sig diskuterades under lång tid inom Rädda Barnen. Förslag om att bilda ett ungdomsförbund lades fram ett flertal gånger, men röstades inte igenom. På Rädda Barnens riksmöte år 2000 gjordes en satsning på unga inom Rädda Barnen och beslut togs då om att Rädda Barnen skulle arbeta för att integrera ungdomar bland de vuxna i lokalföreningarna, att unga och vuxna skulle jobba tillsammans. Ungdomshandläggare anställdes för att stödja lokalföreningarna och ungdomarna, samt för att starta nationella projekt som ungdomar skulle kunna engagera sig i.

Men många ungdomar ville organisera sig på egen hand utan vuxna. Så ungdomarna bildade lokalgrupper. Varje år anordnades då ungdomsmöten dit alla aktiva ungdomsmedlemmar inom Rädda Barnen blev inbjudna för att diskutera hur de ville att verksamheten skulle se ut. På ungdomsmötet valdes representanter till ett ungdomsråd, vilket skulle ge förslag till riksstyrelsen. Det fungerade dock aldrig i praktiken eftersom ungdomarna inte hade någon riktig makt, den makten satt de vuxna på.

Frågan om att bilda ett ungdomsförbund diskuterades på ungdomsmötena och slutsatsen blev att det vore den bästa lösningen. Till riksmötet 2002 lade sedan Rädda Barnens riksstyrelse fram förslaget att det skulle startas en process för att upprätta en ungdomsorganisation inom Rädda Barnen.

Förslaget gick igenom utan några protester. De ungdomar som medverkade under riksmötet talade för förslaget och var mycket nöjda när det beslutades om att starta ett ungdomsförbund. Efter beslutet anordnades ett vanligt ungdomsmöte på hösten. En arbetsgrupp valdes för att börja arbetet med bildandet av Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Bildandet

Rädda Barnens Ungdomsförbund bildades sedan på det konstituerande förbundsårsmötet den 12-14 september 2003. Då bestämdes det att Ungdomsförbundet skulle arbeta mot målet att varje barn, både i Sverige och internationellt, ska få rätten att växa upp som fria, friska och självständiga individer utan att barnets människovärde kränks. Dessutom bestämdes att Barnkonventionen är grundläggande för Rädda Barnens Ungdomsförbunds arbete och att verksamheten är inriktad på att förbättra villkoren för alla barn genom att engagera unga i arbetet.