Vi är inte framtiden, vi är nu!
Om oss
Rädda Barnens Ungdomsförbund är ett förbund skapat av och för unga, som verkar för barns rättigheter och jämlikhet. Med ett queerfeministiskt och antirasistiskt perspektiv arbetar vi för att alla barn ska få makt över sina liv och sina rättigheter respekterade. Genom frivilligt engagemang och politisk påverkan kämpar vi för att barns röster ska bli hörda och tagna på allvar – både idag och för framtiden.

Ett ungdomsförbund som kämpar för barns rättigheter
Rädda Barnens Ungdomsförbund är ett förbund där alla upp till och med 25 år kan vara medlemmar. Vi är ett queerfeministiskt och antirasistiskt förbund av barn och unga för barn, med verksamhet som bygger på frivilligt engagemang. Vi är ett religiöst och partipolitiskt obundet förbund, som kämpar för att ge barn makt och för att Barnkonventionen, FN:s konvention om barnets rättigheter, ska efterlevas och respekteras.
Vi är ett politiskt förbund som anser att man måste se barn som en viktig del av samhället. Barn är kompetenta och unika individer som själva kan förändra sin situation, men det krävs förutsättningar i form av möjligheter och kunskap om sina egna rättigheter. Barn har förmågan, men det är de vuxnas ansvar att förutsättningarna finns. Vi kämpar för att barns tankar, åsikter och erfarenheter ska tas på allvar i alla lägen.
Frågor vi arbetar med
RBUF:s historia
Rädda Barnens Ungdomsförbund har sina rötter i en lång diskussion om hur unga bäst kan organisera sig inom Rädda Barnen. Efter flera försök att integrera ungdomar bland vuxna i lokalföreningar insåg många unga behovet av en självständig organisation. På riksmötet 2002 beslutades att ett ungdomsförbund skulle skapas, och den 12-14 september 2003 grundades Rädda Barnens Ungdomsförbund. Förbundet arbetar för att varje barn, i Sverige och globalt, ska få växa upp fria och trygga, med Barnkonventionen som grund för all verksamhet. Engagerade unga driver förbundets arbete för att förbättra barns villkor och rättigheter.
Bakgrund till bildandet
Frågan om hur unga medlemmar inom Rädda Barnen på bästa sätt skulle kunna organiseras sig diskuterades under lång tid inom Rädda Barnen. Förslag om att bilda ett ungdomsförbund lades fram ett flertal gånger, men röstades inte igenom. På Rädda Barnens riksmöte år 2000 gjordes en satsning på unga inom Rädda Barnen och beslut togs då om att Rädda Barnen skulle arbeta för att integrera ungdomar bland de vuxna i lokalföreningarna, att unga och vuxna skulle jobba tillsammans. Ungdomshandläggare anställdes för att stödja lokalföreningarna och ungdomarna, samt för att starta nationella projekt som ungdomar skulle kunna engagera sig i.
Men många ungdomar ville organisera sig på egen hand utan vuxna. Så ungdomarna bildade lokalgrupper. Varje år anordnades då ungdomsmöten dit alla aktiva ungdomsmedlemmar inom Rädda Barnen blev inbjudna för att diskutera hur de ville att verksamheten skulle se ut. På ungdomsmötet valdes representanter till ett ungdomsråd, vilket skulle ge förslag till riksstyrelsen. Det fungerade dock aldrig i praktiken eftersom ungdomarna inte hade någon riktig makt, den makten satt de vuxna på.
Frågan om att bilda ett ungdomsförbund diskuterades på ungdomsmötena och slutsatsen blev att det vore den bästa lösningen. Till riksmötet 2002 lade sedan Rädda Barnens riksstyrelse fram förslaget att det skulle startas en process för att upprätta en ungdomsorganisation inom Rädda Barnen.
Förslaget gick igenom utan några protester. De ungdomar som medverkade under riksmötet talade för förslaget och var mycket nöjda när det beslutades om att starta ett ungdomsförbund. Efter beslutet anordnades ett vanligt ungdomsmöte på hösten. En arbetsgrupp valdes för att börja arbetet med bildandet av Rädda Barnens Ungdomsförbund.
Bildandet
Rädda Barnens Ungdomsförbund bildades sedan på det konstituerande förbundsårsmötet den 12-14 september 2003. Då bestämdes det att Ungdomsförbundet skulle arbeta mot målet att varje barn, både i Sverige och internationellt, ska få rätten att växa upp som fria, friska och självständiga individer utan att barnets människovärde kränks. Dessutom bestämdes att Barnkonventionen är grundläggande för Rädda Barnens Ungdomsförbunds arbete och att verksamheten är inriktad på att förbättra villkoren för alla barn genom att engagera unga i arbetet.
