Praktikanten

22 mars, 2018

Hej! Mitt namn är Hiyab och jag är en 17-årig tjej från Uppsala. Under veckorna 11-12 så har jag fått chansen att praktisera hos Rädda Barnens Ungdomsförbund.

Det var egentligen lite av en slump som jag började praktisera hos Rbuf. Det började med att jag en sen eftermiddag höll på att bläddra igenom olika hemsidor på min dator, när jag väl råkade hamna på Rbuf´s hemsida. Jag har länge varit intresserad av politik i allmänhet men egentligen så hade jag inte så mycket kunskap om varken Rädda Barnen eller barnrättigheter. Jag blev nyfiken och såg efter ett tag att förbundet sökte en praktikant under våren 2018. “Varför inte?” tänkte jag medans jag inte riktigt visste vad praktiken skulle innebära. Att lära mig nya saker var framför allt orsaken till att jag valde denna plats.

Under dessa två veckor har jag fått göra lite allt möjligt. Jag fick börja med att läsa Rbuf´s Filosofi (vad förbundet står för) och deras planer inför det politiska temat för 2018, vilket är barnfattigdom. För att gå in lite djupare så fick jag därefter läsa en bok om barnfattigdom, “en plats att kalla hemma”, och därefter göra en enkel sammanfattning. Jag som älskar att debattera skrev även en debattartikel om barnhemlöshet. Det var inte bara skrivanden dessa veckor utan jag fick även följa med på flertal möten b.la på Socialdepartementet och hos Socialstyrelsen. Det var intressant att se hur Rbuf och alla politiker och representanter från olika organisationer jobbar.

Fanns det nackdelar med att välja det här jobbet? Personligen så var det en bit att pendla för mig som bor i Uppsala, men det var värt det även fast jag inte direkt är en morgonmänniska. Förutom det så såg jag inga “nackdelar” med att välja denna praktikplats.

Jag rekommenderar verkligen denna praktikplats, oavsett om du är superkunnig inom barnrätt eller om du bara är nyfiken. Ta chansen!