Regeringens asylpolitiska lagförslag är en besvikelse

12 april, 2021

Nu finns ett konkret lagförslag på hur migrationslagstiftningen kommer se ut framöver – ett lagförslag som innebär en försämring för asylsökande, särskilt för barn, hbtqi-personer, kvinnor och andra utsatta grupper. Istället för att stå upp för asylrätten väljer regeringen att lägga sig på EUs lägre nivå för hur mycket länder förväntas göra för människor på flykt. Istället för att värdera människors liv mäter regeringen procentsatser och antal.

 

Osäkerhet och konflikter i världen kommer alltid att finnas och de senaste 10 åren har antalet på flykt i världen nästintill fördubblats. Istället för att skapa ett hållbart system där rätten till internationellt skydd upprätthålls väljer regeringen att vika sig för den hårdare tonen och rasistiska politik som normaliserats i Sverige och EU.

 

Förslaget innebär bland annat:

  • Tillfälliga uppehållstillstånd som norm – detta skapar enorm stress, särskilt för barn, vilket försvårar integration. 
  • Hårdare försörjningskrav – detta blir i praktiken ett hinder som villkorar rätten till familjeåterförening för familjer som inte når upp till de ekonomiska kraven.
  • Krav för permanent uppehållstillstånd – detta innebär att personer så unga som 15 år kan nekas permanent uppehållstillstånd om de begått brott eller bara misstänks begå brott i framtiden.

 

Regeringens lagförslag är i praktiken att göra den tillfälliga lagen permanent, med några undantag. De viktigaste är möjligheten till uppehållstillstånd baserat på särskilt ömmande omständigheter samt att par som är blivande makar och sambos, vilket ofta omfattar samkönade par, har möjlighet till familjeåterförening. Skuggkommittén har tillsammans med övriga civilsamhället gång på gång lyft de humanitära konsekvenserna en mer restriktiv lag har och kommer att innebära. När den tillfälliga lagen infördes med löftet om att den skulle vara just tillfällig skedde det under enorm kritik och högljudda protester. Med facit i hand ser vi hur förödande lagen har varit, konsekvenser som nu kommer fortsätta om detta förslag blir ny permanent lag. 

 

Skuggkommittén vill se en migrationslagstiftning som värnar om människor och som skapar stabilitet i en instabil värld. Det här förslaget kommer slå hårt mot utsatta grupper och är en stor besvikelse för alla oss som kämpar för mänskliga rättigheter. 

 

Vera Carlbaum-Wrennmark, Röda Korsets Ungdomsförbund

Hanna Thessén, Rädda Barnens Ungdomsförbund

Jêran Rostam, RFSL Ungdom

Benjamin Fayzi, Ung i Sverige