Trygghet för vem? – berättelser från barn

14 juli, 2022

 

“Två av mina systrar har blivit spottade på på grund av sin sjal.” Kille 15 år 

 

“I skolan var de en svensk kille som spottade på en tjej för att hon hade sjal.”  Kille 15 år 

 

“I filmer är muslimer terrorister, det är alltid en kille som har chamis och slänger en väska. Jag är inte chockad att människor tycker att muslimer är läskiga när dessa filmer finns.” Kille 15 år

 

“Folk tror att vi – på grund av våra religiösa plagg – är terrorister.” Kille 15 år 

 

“Det var sommar, någon frågade min mamma om det inte var varmt med sjal, han sa åt henne att ta av den.”  Kille 15 år 

 

“Om jag skulle ha min chamis på stan så skulle folk bli rädda, någon skulle säkert ringa polisen.” Kille 15 år 

 

“Jag bor i rosengård och när jag hörde att koranen skulle brännas blev jag orolig och rädd. Det är läskigt att hatet mot muslimer får finnas på öppen gata” kille 15 år 

 

”Skolan och bussen är de värsta platserna för att bära slöja. Jag oftast kommentarer om min sjal då.” Tjej 13 år 

 

“Jag och mina svarta vänner som bär sjal har svårare att få jobb än vad mina vita vänner har.” Tjej 16 år 

 

“Vi invandrare har svårt att få jobb på grund av våra namn. Det känns jobbigt att veta inför att jag ska börja jobba.” Tjej 13 år 

 

”Svenska elever behandlas bättre än oss invandrare, dom får sitta i grupprum och dom får mer frihet än oss” Tjej 14 år 

 

“islamofobin påverkar mig både fysiskt och psykiskt. Folk spottar på oss och ibland till och med slår oss för att vi är muslimer, det är klart man mår dåligt av det” Tjej 15 år 

 

”Jag och mina vänner är svarta, vi är muslimer och vi känner oss inte välkomna i samhället… Mina kompisar är kriminella. Det enda vi vill ha är ett vanligt jobb och tjäna pengar, men vi får inte det. Då blir kriminalitet den enda vägen”. Kille 17 år

 

”När jag bär min sjal så får jag mycket blickar, jag känner mig ofta utstirrad. Människor har fördomar mot mig och min sjal”. Tjej 14 år

 

”Jag har blivit kallad terrorist flera gånger på grund av min hijab”. Tjej 13 år 

 

“Ibland tänker jag att det inte är värt att söka jobb, på grund av hur jag ser ut, min hijab och mitt namn. Man ger liksom upp” Tjej 16 år 

 

“Under ramadan har jag upplevt extra mycket kränkningar. Bland annat på mitt jobb. Jag har tidigare blivit bedd att ta av mig min slöja. Det känns som det blev nog för dom när dom såg mig fasta, det blev liksom droppen och dom tappade det helt.” Tjej 17 år 

 

‘’Varför bränner de koranen här i Rosengård där många muslimer bor och under en fredag och en högtid? Hur kan polisen tillåta det? Det här gör så att muslimer inte känner sig trygga, jag kan inte ens känna mig trygg i mitt egna område.” Kille 15 år 

 

‘’Du får blickar om du har på dig muslimska kläder” Tjej 12 år 

 

“Jag minns det här tydligt. Jag och min familj var på Arlanda för att vi skulle på semester. Genom hela flygplatsen kände vi oss misstänkliggjorda. Vakterna stoppade oss och frågade vart vi skulle. När vi skulle gå igenom säkerhetskontrollen såg jag att vakterna var beredda på att det skulle lysa rött innan vi ens hade gått förbi. Det lyste aldrig rött. Jag antar att det här hände för att vi bar muslimska kläder.” Kille 15 år 

 

“Sen jag var liten har jag haft många tjejkompisar som är muslimer och har på sig slöja, folk har dragit av slöjan för att retas i guess men de är respektlöst för de ju inte meningen att dom ska visa håret om dom har gjort de valet att dölja de.” Tjej 16 år 

 

 

“Dom måste alltid säga att de är en invandrare som gjort något dåligt men om de är en svensk då hade dom inte visat de.” Tjej 14 år 

 

“Man hittar ursäkter när personen som gjort brottet är vit, tex personen är psykiskt sjuk. Jag blir arg när man ser skillnaden på hur icke-vita framställs i media.” Kille 15 år 

 

“De händer att folk blir skjutna men man försöker att inte tänka på de. Man vill inte komma ihåg de.” Kille 15 år

 

“En lärare tog en lektion för att prata om de. Men inga fler tillfällen. Dom flesta ville inte snacka om de.” Tjej 14 år

 

“Gatuvåldet är läskigt, det påverkar kommande generationer.” Kille 15 år

 

“Man är rädd för att bli inblandad.” Tjej 14 år

 

“Det känns bra att prata om gatuvåldet, speciellt eftersom ni har liknande upplevelser” Kille 15 år 

 

“Skolorna vi går på pratar inte om gatuvåld, det känns fel eftersom vi spenderar mycket tid där. Skolan skulle kunna hjälpa oss som varit med om gatuvåldet.” Kille 13 år 

 

”Min mamma är orolig för att jag och min bror blir inblandade i gatuvåldet. Hennes oro gör mig orolig.” Kille 15 år

 

”Jag håller mig hemma på grund av gatuvåldet”. Tjej 16 år

 

”Det är första gången jag pratar om gatuvåldet. Det känns bra att få ut det.”  Kille 16 år

 

”Det är inte naturligt att prata om sina känslor till gatuvåldet. Ingen pratar om det.” Kille 15 år 

 

”Vi får inget stöd när en skjutning skett. Alla beter sig som att allt är som vanligt.” Tjej 14 år 

 

”Om vi pratade mer om hur gatuvåldet påverkar oss så skulle vi nog må bättre. Vi är så många som mår dåligt över det, men ingen säger något. Till exempel jag, jag har mardrömmar om skjutningar på min gata. Det är första gången jag säger det högt.” Tjej 15 år

 

“När en skjutning skett så kommer samhället, men dagen efter finns inte samhället här. Det blir upp till oss i området att ta hand om varandra”. Kille 13 år 

 

“Jag var ute med min mamma, vi såg flera personer springa och vi blev rädda och skyndade oss. När jag kom hem såg jag i tidningen att det hade skett en skjutning. Det gjorde mig rädd, men jag pratade inte om det med min mamma” kille 13 år 

 

‘’Det känns som de som har hus har bättre förutsättningar än de som inte har’’ Kille 12 år

 

“Jag vet inte riktigt hur gatuvåldet påverkar mig, jag försöker att inte tänka på det, för att jag vet att jag skulle må dåligt då”. Kille 13 år 

 

“Att bli utsatt för islamofobi och att uppleva gatuvåldet kan påverka ett barn och vilket liv den kommer att leva, det är upp till varje person att styra sina tankar och inte hamna i dåligt mönster. Men det är svårt att må bra när vi upplever det här” Kille 15 år

 

“Vi som bor här i rosengård får truman av att folk dör i vår närhet. Att höra sirener eller helikopter skapar stress, för man tänker har någon blivit skjuten?” Kille 13 år 

 

“Jag och mina tre killkompisar stod vid busshållplats, sen kommer de ett gäng killar, börjar mucka och hålla på anklaga mina vänner för att ha snitchat på någon om något även om mina vänner neka till anklagelserna men de fortsatte och började använda våld (troligen hade för mycket luft för de va ett helt gäng, ungefär 10 pers) visar kniv i smyg, började slåss även ute på vägen. De va även respektlösa mot mig även om jag inte ens var inblandad i dedär och använde väldigt fula ord som hora och fitta. De va hemskt, sen dess har jag inte varit ute med vänner mycket alls, för jag är rädd att om jag går själv och något skulle hända så skulle jag inte kunna skydda mig själv.” Tjej 16 år 

 

“ Polisen är här men inte här’’ Kille 15 år

 

‘’En pistol sköts utanför min port och jag såg hur kulan nuddade marken. Jag skyndade mig därifrån och mötte upp en kompis. Efter jag väntat 30 minuter kunde jag gå hem.’’ kille 15 år

 

‘’ Att se en skjutning som 10 år fäster sig på en mentalt’’ Kille 13 år 

 

‘’Stödet från området är stort när det har skett en skjutning, men inte från det andra samhället’’ Kille 16 år

 

”Jag tänker ofta på gatuvåldet, när jag ska gå ut, när jag är hemma, när jag är i skolan.” Tjej 14 år

 

”Samhället tänker inte på oss som lever nära våldet. Vad händer med oss? Men våra känslor?” Kille 15 år

 

 

“För några veckor sedan stoppade dom mig tre gånger på en dag. Första gången var jag påväg till skolan, sen var jag påväg hem från skolan, sen senare på kvällen.” Kille 14 år 

  

“Utan poliser och ordningsvakter hade allt varit bättre. Dom är korrupta.” Tjej 14 år  

 

“Det är mest svenska barn som är kriminella, men dom stoppar inte dom, dom stoppar oss som inte är kriminella”. Kille 15 år

 

“Jag och mina kompisar har blivit visiterad av polisen vid fotbollsplan, vi gjorde inget åt saken för man är rädd så vi gick bara. I såna situationer börjar ens hjärta att banka.”  Tjej 14 år 

 

“Polisen brukar ta med en i bilen och släppa dom långt bort, jag har hört att folk blir slagna.” – Kille 14 år

 

”Dom hatar invandrare.” Pojke 12 år

 

“Vi känner oss inte trygga när polisen är här, jag försöker gå undan, för att jag vill inte prata med dom. Majoriteten av tiden jag pratar med poliser är dom otrevliga.” Tjej 15 år  

 

“Det är för mycket visiteringar.” Pojke 12 år

 

“Jag blev slagen av en ordningsvakt i Kista då jag ville gå på bussen och sen när han slog mig med batong sen dess har jag inte känt mig säker.” Tjej 17 år (16 år vid händelsen).

 

”Dom misshandlar oss invandrare. Dom misshandlar mig, dom misshandlar dig. ” Pojke 12 år

 

“Dom hatar barn.” Pojke 13 år

 

“Polisen kom aggressivt mot oss och puttade ner mig på marken och la hela sin vikt på mig med all utrustning. 4 månader efter det här vågade jag inte kolla på polisen. Jag hade värsta blåmärken, tills idag har jag problem med brösten. Jag var 14 år då. Sen den dagen kan jag inte prata med en polisen.” Tjej 15 år  

 

“Dom stoppar människor utan anledning, det händer ofta, flera gånger på en vecka.” – Kille 14 år

”Politiker måste bry sig mer om våldet som händer i orten.” ​Tjej 17 år

“Jag var på skolrast, polisen såg mig och sa åt min mamma att jag skolkade, det är jobbigt, dom ljuger, och dom vet att dom inte kommer få konsekvenser.” Kille 14 år  

 

“När vi försökte lämna situationen tog dom hårt grepp, drog mig mot väggen och knuffade mig hårt mot den.”  Kille 14 år  

”Dom slår barn och gravida kvinnor. ” Pojke 12 år

“En gång tog han mig mot sidan, ville han ha mitt personnummer, jag frågade om jag var misstänkt, dom sa nej, då sa jag att jag inte behövde ge ut, då tog han tag i mig.” Kille 14 år 

 

“När jag var i en affär så kom polisen och frågade mig vad jag hade i väskan. Dom tog min väska och kollade. Sen lät dom mig vara för att jag inte hade något. Man blir tagen som en tjuv. De känns inte bra.” Tjej 14 år 

 

“Polisen körde mig från rinkeby till husby utan anledning. De har inte bara hänt mig de har hänt många. Dom trodde jag var inblandad i något bråk.” Kille 13 år 

 

“4 månader efter att polisen agerade så mot mig vågade jag inte kolla på polisen. Jag hade värsta blåmärken. Tills idag har jag problem med brösten. Sen den dagen kan jag inte prata med en polis.” Tjej 15 år (14 år vid händelsen)

 

“Rasprofilering är vanligt i samhället så man tänker inte på de så mycket. Men det påverkar mig.” 

“Jag har blivit kroppsvisiterad flera gånger. En gång väntade jag på min kompis vid mitt hem. En annan gång kollade jag på fotbollsmatch med min bror, vi båda blev visiterade. Inte någon gång har polisen sagt att vi varit misstänkta för brott.” Kille 14 år