Vad gör en styrelse?

12 maj, 2020

Styrelsen 2020

Varje höst väljer medlemmarna i RBUF en styrelse. En styrelse är personer som medlemmarna litar på att de kan leda organisationen i den riktning som medlemmarna vill.

Vill du vara med i styrelsen?

Man brukar säga att man “sitter i” styrelsen, men det handlar inte så mycket som att sitta utan mer om att jobba. Oftast jobbar alla i styrelsen ideellt, alltså att en gör det på sin fritid utan att få betalt. Den som är ordförande i RBUF brukar få betalt för att hen inte hinner göra annat 🙂

Här kan du anmäla att du själv eller någon du känner borde väljas in i styrelsen! –>

Och om du vill komma i kontakt med valberedningen mejlar du till valberedning@rbuf.se

Men vad GÖR styrelsen?!

Det ska vi prata om nu! Här kommer intervjuer med styrelsen!

Matilda är ledamot

“Min uppgift är att tillsammans med styrelsen arbeta för att det medlemmarna bestämmer i RBUF träder i kraft och för att RBUF ska utvecklas och vara en så bra barnrättsorganisation som möjligt. Mina uppgifter mer specifikt är att ingå i Barnmaktsgruppen där vi tar fram strategier för att RBUF ska bli mer tillgängligt för barn, sänka medelåldern i organisationen och för att fler barn ska söka till styrelsen. Jag är även ersättare i Rädda Barnens riksstyrelse för att representera ungdomsförbundet i olika forum med Rädda Barnen.”

Hur många timmar i veckan tar ditt uppdrag?

“Hur många timmar jag lägger per vecka är väldigt olika. Vissa veckor blir det många timmar, som när styrelsen träffas en hel helg, har styrelsemöten, deltar i konferenser osv. Andra veckor blir det mindre. De flesta veckorna går ut på att höras med Barnmaktsgruppen där vi stämmer av vårt arbete, så i genomsnitt kanske 3 timmar per vecka.”

Det här är ditt första år i styrelsen. Hur har du varit? Var det svårt att komma in i uppdraget? Har du fått stöttning från de andra?

“Det har varit roligt att vara med i styrelsen. Jag tycker att det har varit svårt ibland men att vi stöttar varandra och att det alltid går att be om hjälp. Så det löser sig alltid! ”

Vad är bäst med att vara i styrelsen?

“Det bästa med styrelsen är att fördjupa sig i arbetet kring barns rättigheter tillsammans med fler engagerade människor för barns rättigheter och för att RBUF ska vara en så bra organisation som möjligt för medlemmarna.”

Varför blev du engagerad i RBUF?

“Jag tyckte att det verkade roligt och viktigt att vara med i styrelsen, så jag blev peppad att söka!”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till styrelsen?

“Det är en jättebra möjlighet att göra något du brinner för tillsammans med andra grymma människor. Det ger hopp att mer ingående få ta del av allt positivt RBUF bidrar till för barns rättigheter och se hur viktig vår organisation är!”

 

Elias är ledamot

“Alla ledamöter i styrelsen har ansvar för att läsa dokument och så vidare inför styrelsemöten, annars jobbar man i olika grupper för specifika frågor. Jag sitter till exempel i en grupp som håller på med att skriva om stadgarna – det har tagit mycket tid. Jag lägger nog ner ungefär 4-5 timmar i veckan, lite mer innan styrelsemöten!”

Det här är ditt första år i styrelsen. Hur har det varit? Var det svårt att komma in i uppdraget? Har du fått stöttning från de andra?

“Det har varit så roligt! Att lära känna styrelsen och kansliet, att träffa folk från andra organisationer, för att inte prata om själva arbetet som jag tycker är jättekul! Det har varit utvecklande på många olika sätt, och redan från dag 1 kände jag mig som en självklar del av gruppen. De andra har varit så förstående och stöttande, det tycker jag är jätteviktigt i en styrelse.”

Vad är bäst med att vara i styrelsen?

“Gemenskapen. Att veta att de andra finns där för en i ur och skur. Att jobba tillsammans för ett stort mål och bryta ner den i mindre bitar och sen se hur man rör sig mot mållinjen!”

Varför blev du engagerad i RBUF?

“För att det var kul! Jag lärde mig så mycket på min första aktivisthelg och jag blev så peppad på att engagera mig mer, och se här, nu sitter jag i förbundsstyrelsen!”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till styrelsen?

“Sök till styrelsen, det är mycket lättare än vad man tror!”

 

Agnes är ledamot

“Mina uppgifter är lite blandade, jag sitter i en arbetsgrupp som jobbar med att uppdatera stadgarna och som alla andra så läser jag handlingar och är med och tar beslut om organisationen. Jag kan också vara med på möten utanför RBUF och representera RBUF, det är några av mina uppgifter. Jag skulle säga att jag lägger runt 3-4 timmar i veckan på RBUF, vissa veckor är det mer andra veckor är det lite mindre.”

Vad är bäst med att vara i styrelsen?

“Det bästa med att sitta i styrelsen är hur jag kan vara direkt med och påverka.”

Varför blev du engagerad i RBUF?

“Jag hittade RBUF genom en kompis för många år sen, och jag tyckte att alla jag träffade genom förbundet var så häftiga och supertrevliga och så lärde jag mig så sjukt mycket om saker jag knappt ens hade tänkt på innan. Så tyckte jag det var viktigt att alla andra skulle få lära sig om det jag fick lära mig och så ville jag väl vara med och förändra världen lite grann också, så då blev jag kvar!”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till styrelsen?

“Jag skulle säga att om du vill söka så gör det! Det är en del arbete men det är väldigt givande och roligt också, det heller inte så läskigt som det verkar och en lär sig väldigt mycket på vägen. Så kandidera!”

 

Eli är ledamot

“Jag har bland annat varit med och tagit fram koncept för aktivisthelger, jobbat i en minigrupp om att ta fram ett förslag om uppdaterade stadgar och hållit workshop om Barnkonventionen externt. Sen har vi styrelsemöten där vi tar beslut om hur verksamheten för förbundet ska tas framåt, och där försöker jag ta in åsikter från de delar av förbundet jag är involverad i och uttrycka dem. Jag försöker lägga runt 4 timmar i veckan på arbetet, men blir ofta mer i spurter och sen viloperioder.”

Det här är ditt första år i styrelsen. Hur har det varit? Har det varit svårt eller har du fått mycket stöttning från de andra?

“Jag har fått mycket stöd och hjälp från hela styrelsen, och har verkligen känt mig väldigt välkommen. Det är såklart en ny situation och var lite att vänja mig vid, men fick förståelse från hela styrelsen.”

Vilken (eller vilka) barnrättsfråga/-or brinner du mest för?

“Sänkt rösträttsålder har varit min hjärtefråga sen jag gick med i förbundet, utöver den hållbarhet och HBTQ-barns rättigheter.”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till styrelsen?

“Sök! Funderar du på det skulle jag säga att du absolut är redo och det kan verka svårt utifrån, men när en kommer in i arbetet blir det mycket tydligare och det är verkligen väldigt roligt.”

 

Hanna är vice förbundsordförande

“Ja! Hur coolt är inte det! Att vara vice ordförande innebär mer ansvar, över att se till så att arbetet inom organisationen fortsätter och så medlemmarna mår bra och känner sig sedda. En uppgift som jag har är till exempel att leda en arbetsgrupp inom förbundsstyrelsen, vi jobbar med att ge barn mer makt inom RBUF. Som vice ordförande eller ledamot får du stor chans att välja vad du vill ha för slags uppdrag, beroende på vad du har för intressen 🙂 ”

Hur många timmar lägger du i veckan på ditt uppdrag?

“Oj svårt att säga, så fort jag får tid sitter jag med RBUF-grejer, men på ett snitt 6 timmar i veckan.”

Vad är bäst med att vara vice ordförande?

“Att vara mer involverad i arbetet RBUF utför. Liksom att se allt hända inifrån som man inte vanligtvis gör om man är medlem, det känns häftigt och stort.”

Varför blev du engagerad i RBUF?

“För att jag kände mig hörd och tagen på allvar här, mina åsikter och kunskap sågs äntligen som värdefulla.”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till rollen som vice ordförande?

“Kör! Mitt år som vice har varit så roligt och lärorikt. Dock gäller det att kunna lägga ner lite tid!”

 

Vendela är förbundsordförande

“Att vara ordförande för RBUF är världens bästa uppdrag! Som ordförande försöker jag att ha en helhetsbild över RBUF och funderar mycket på hur vi ska tycka, tänka och utvecklas som organisation. Jag leder styrelsens arbete och jobbar nära Dejan som är vår generalsekreterare. Jag träffar andra organisationer t.ex. Rädda Barnen och går på möten med makthavare. Ibland läser jag rapporter och skriver debattartiklar eller andra texter. Jag håller utbildningar och har kontakt med medlemmarna i RBUF.”

Hur många timmar lägger du i veckan på ditt uppdrag?

“Jag arbetar 37 timmar i veckan.”

Vad är det bästa med att vara förbundsordförande?

“Att få lägga så mycket tid på en organisation och de frågor jag verkligen tror på är fantastiskt. Dessutom är det underbart att få kämpa sida vid sida med så många smarta och engagerade människor. Det finns också mycket frihet att själv kunna tänka och prioritera i uppdraget. Slutligen så är det också otroligt tillfredsställande att se resultatet av sitt arbete eftersom resultatet handlar om stärkta rättigheter för barn.”

Varför är RBUF:s arbete viktigt?

“För att jag tror på en värld där barns rättigheter respekteras och där barn har makt över sina liv. Jag ser hur RBUF bidrar till att skapa den världen genom att organisera barn och unga på ett unikt sätt.”

Något du vill säga till personer som funderar på att kandidera till förbundsordförande?

“Do not ask what RBUF can do for you ask what you can do for RBUF.” XD hihi, nä men jag vill säga kör!