Vi tänder #ettljusför barnen i Gaza

15 augusti, 2014

På plats kommer både deltagare och förbipasserande involveras i tändandet. Manifestationen slutar när alla 408 ljus har tänts. Hälsodepartementet i Palestina har offentliggjort många av barnens namn. Namnen kommer att skrivas på ljusen som tänds.

– Vi måste påminnas om att varje dödat barn var en person, ett barn med värde och rättigheter. Inte bara en siffra i statistiken, säger Sara Thiringer, förbundsordförande för Rädda Barnens Ungdomsförbund.

I FN:s barnkonvention visar artikel 6 att varje barn har rätt att överleva och att utvecklas, artikel 7 slår fast att varje barn har rätt till ett namn och en nationalitet. Detta är rättigheter som förvägrats barnen i Gaza. Genom manifestationen vill RBUF sätta ljus på hur barn drabbas av kriget, ockupationen och belägringen. Barnen i Gaza har fått uppleva tre krig på sex år. Manifestationen ska också påminna folk om att vapenvilan inte betyder att vi kan glömma konflikten.

– Vi vill gärna slippa tända ljus för barn som dödats i krig. Men då måste konflikten först lösas, säger Maliha Khan, ordförande för RBUF Stockholm.

Den som inte är med på plats i Stockholm kan delta i manifestationen genom att twittra till @RBUF med hashtaggen #ettljusför och be att ett ljus tänds från dem i ett av barnens namn.

Kontakt: Sara Thiringer, förbundsordförande Rädda Barnens Ungdomsförbund 070-6529728